Blog
Garajul auto – ce trebuie sa iei in calcul daca ai in plan constructia unuia?

Garajul auto – ce trebuie sa iei in calcul daca ai in plan constructia unuia?

Ti-ai indeplinit visul de a te muta la curte, dupa atatia ani de stat la bloc, unde temperaturile de vara erau atat de apasatoare? Felicitari, acum te poti bucura de o gradina minunata, unde sa iti petreci diminetile sorbind din cafeaua proaspat preparata.

Viata la curte vine cu multiple avantaje, iar pandemia a fost momentul in care locatarii de la bloc au simtit si mai mult nevoia de a se bucura de aer proaspat. Dincolo de temperaturile mai prietenoase, spre deosebire de statul la apartament, oricand te poti bucura de un gratar in aer liber, cu familia si prietenii, fara grija ca zgomotul ii va deranja pe locatari.

Dar ce te faci cu masina? Unde o tii departe de ploaie, vant, inghet si zapada? Dupa atatia ani de stat la bloc cu siguranta te-ai cam saturat sa deszapezesti masina in fiecare dimineata si sa astepti minute bune pana ce interiorul se va incalzi. 

O buna solutie in acest sens, mai ales daca spatiul iti permite, este sa iti construiesti un garaj. Nu doar ca masina ta va fi departe de conditiile meteo nefavorabile, dar nici hotii nu au nicio sansa de izbanda daca alegi o usa de garaj potrivita. 

Daca ai un buget redus sau nu vrei sa apelezi la ajutorul specialistilor pentru constructia unui garaj il poti construi singur, cu putin ajutor din partea familiei. Insa pana sa te apuci de constructia propriu-zisa sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare si despre care vom discuta in acest articol.

Cat de mare ar trebui sa fie garajul?

Pentru inceput trebuie sa iei in calcul cate masini vrei sa adaposteasca, daca vrei sa fie folosit si ca spatiu de depozitare si care este bugetul maxim disponibil. Acestea te vor ajuta sa stii daca poti adauga si alte functionalitati sau chiar utilitati (mai ales daca vrei sa iti creezi si un spatiu de lucru) sau un loc unde sa asezi unelte sau diferite obiecte pe care le folosesti rar sau cu anumite ocazii.

Dimensiunea minima a unui garaj trebuie sa asigure un minimum de 100 de centimetri de la masina pana la pereti, astfel incat usile masinii sa poata fi deschise si in interiorul acestuia. Din punct de vedere al inaltimii, daca ai suficient spatiu, este recomandat ca garajul sa fie de cel putin 2.30 metri.

Trebuie sa intocmesti o autorizatie de constructie

Fie ca vrei sau nu, nu poti evita aceasta etapa birocratica. Pentru autorizatia de constructie nu iti trebuie doar bani, ci si nervi de otel si sa ai la dispozitie timp sa astepti.

Care sunt cele mai bune materiale din care poti construi un garaj?

Principiul de constructie al unui garaj este asemanator cu cel al casei – ai nevoie de o fundatie, iar peretii trebuie sa aiba armatura cu fier. La exterior este necesara si hidroizolatia. Peretii pot fi construiti dintr-o gama variata de materiale, de la lemn, la caramida, BCA sau beton, dar trebuie tencuiti. 

Cel mai bun material pentru constructia garajul este BCA-ul, rezistent si care asigura o buna izolatie a acestuia. In cazul in care te grabesti cu constructia garajului poti opta pentru lemn, care trebuie tratat, astfel incat sa reziste la conditiile meteo si impotriva focului. 

In cazul in care bugetul nu este prietenos cu planurile tale, o buna optiune este constructia unui garaj din panouri tip sandwich, montate pe un cadru metalic.

Acoperisul garajului

Este foarte important acoperisul, doar nu vrei ca apa sa se prelinga in interiorul garajului. Totodata, acoperisul este raspunzator si de pierderile de caldura, mai ales daca vrei ca garajul sa fie incalzit.

Acoperisul poate fi creat din tabla din aluminiu, cuprul si otelul, aceasta putand avea diverse forme. Daca iti doresti tigla, cea mai buna este tigla ceramica, ce protejeaza mult mai bine in cazul temperaturilor extreme, spre deosebire de tigla metalica, care nu ofera termorezistenta.

Usile garajului

Usa garajului trebuie aleasa si in functie de izolarea termica folosita la constructia acestuia. O buna idee este sa optezi pentru un model de usi garaj basculante sau sectionale. La fel de important este sa acorzi atentie si sistemelor antiefractie – sa poti oferi masinii un maxim de siguranta, dar si bunurilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button